Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti
  • O nás
  • Aktuality
  • Veda v CENTRE
  • Vedecká cukráreň
  • Popularizačné aktivity
  • Multimediálna galéria
    • Audioarchív
      • Laboratórium
    • Fotogaléria
      • Veda v CENTRE
      • Vedecká cukráreň
      • Výstavy
      • Ocenenia
      • Podujatia
      • Aktivity
    • Videoarchív
      • Veda v CENTRE
      • Vedecká cukráreň
      • Spektrum vedy
      • Výstavy
      • Ocenenia
      • Podujatia
  • Knižnica
  • Pre médiá
  • Kontakt
  • Ochrana súkromia
Nachádzate sa tu: NCP VaT > Vedecká cukráreň

Vedecká cukráreň

Pozývame vás na prednášku na tému:

Biodiverzita v čase globálnych zmien

Ako slovenské lesy prichádzajú o rozmanitosť života

 

Prednášajúci: Ing. František Máliš, PhD.,

Lesnícka fakulta, Technická univerzita vo Zvolen

 

 Dátum: február 2021

Februárová Vedecká cukráreň sa bude konať bez účasti verejnosti a záznam bude zverejnený na našom YouTube. 

 Miesto: YouTube CVTI SR - Vedecká cukráreň

Kontakt: ncpvat@cvtisr.sk

Facebook

  

O prednášajúcom:

Ing. František Máliš, PhD. sa špecializuje na výskum biodiverzity a druhového zloženia vegetácie lesov mierneho pásma v kontexte využívania lesov človekom a vplyvu globálnych environmentálnych zmien. Vyštudoval na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene, kde aj pracuje a podieľa sa na výučbe predmetov súvisiacich s ekológiou lesnej vegetácie. Absolvoval niekoľko pracovných pobytov v zahraničí. Výsledky svojho výskumu publikuje predovšetkým v medzinárodných vedeckých časopisoch a viaceré vedecké výstupy majú vďaka intenzívnej medzinárodnej spolupráci (napr. iniciatívy ICP Forests, forestREplot, SoilTemp) vysokú kvalitu.

Anotácia:

Človek využíva prírodné zdroje počas celej svojej existencie, avšak príchod priemyselnej revolúcie, rast celosvetovej populácie, rozvoj technológií a globalizácia spôsobili prudký vzostup negatívnych vplyvov človeka na život na Zemi. Ťažba surovín, znečistenie, intenzívne pôdohospodárstvo, klimatická zmena, či šírenie inváznych druhov spôsobujú stratu, alebo výraznú zmenu biotopov mnohých organizmov. Dochádza k poškodzovaniu až zániku mnohých ekosystémov, a to aj takých, o ktorých vieme len veľmi málo. Intenzita ľudského vplyvu je v posledných desaťročiach taká silná, že odborná komunita hovorí o šiestom masívnom vymieraní druhov a novej geologickej epoche zvanej Antropocén. Strata biologickej rozmanitosti, či priam vymieranie druhov zdanlivo nie je problémom Slovenska a našich lesov. Opak je však pravdou. Viac o tom, aká je teda skutočná realita a aké sú možnosti na zmiernenie negatívneho vývoja sa dozviete v prednáške vegetačného ekológa a lesníka Františka Máliša. Februárová Vedecká cukráreň sa bude konať bez účasti verejnosti. Otázky pre prednášajúceho môžete napísať do komentára na Facebooku do 8.2.2021.

 

Čo je Vedecká cukráreň?

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

 

O termíne najbližšej Vedeckej cukrárne Vás budeme informovať. Tešíme sa na Vašu účasť!

Kapacita miestnosti je 200 osôb.

 

Bratislavskú vedeckú cukráreň navštívili (archív):

Dovoľujeme si Vás informovať, že z dôvodu zjednodušenia prístupu, sa videozáznamy (z videoarchívu na webe NCP VaT) z Vedeckej cukrárne (od októbra 2016) zverejňujú len na YouTube kanáli CVTI SR, v playliste Vedecká cukráreň. Nájdete ich tak na jednom mieste.


2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008

Bratislavská vedecká cukráreň

18.04.2012
Čo je Vedecká cukráreň? Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchý

Košická vedecká cukráreň

18.04.2012
Organizátorom Vedeckých cukrárni v Košickom kraji bolo Centrum voľného času - Regionálne centrum mládeže (RCM) v Košiciach pod gesciou Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR.  

Tlačiť

Živé vysielanie

 

O najbližšom živom vysielaní z podujatia Veda v CENTRE vás budeme informovať čoskoro.

Najnovšie videá


Youtube

Veda na dosah

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém
V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je to dobré?
ďaľšie...
21.01.2021
Prinesie pokuta 135 tisíc eur za znečisťovanie rieky Slatina prelom?
Rekordnú pokutu udelila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) mliekarni Koliba. Ako ju vníma Tomáš Derka, špecialista na ekológiu vodných tokov?
ďaľšie...
21.01.2021
Lifbee Academy: Nezmeškaj finálne vyhodnotenie inovátorských projektov
Podujatie sa uskutoční online 21. 1. 2021 o 18.00.
ďaľšie...
20.01.2021
Európska únia - Európsky fond regionálneho rozvoja

Investícia do Vašej budúcnosti
Tento projekt je podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja


  • Úvodná stránka
  • RSS
  • Tlač
  • Mapa stránky
  • Vyhlásenie o prístupnosti
  • Kontakt
© Centrum vedecko-technických informácií SR