Vedecká cukráreň
Pozývame vás na prednášku na tému:
Biodiverzita v čase globálnych zmien
Ako slovenské lesy prichádzajú o rozmanitosť života
Prednášajúci: Ing. František Máliš, PhD.,
Lesnícka fakulta, Technická univerzita vo Zvolen
Dátum: február 2021
Februárová Vedecká cukráreň sa bude konať bez účasti verejnosti a záznam bude zverejnený na našom YouTube.
Miesto: YouTube CVTI SR - Vedecká cukráreň
Kontakt: ncpvat@cvtisr.sk
O prednášajúcom:
Ing. František Máliš, PhD. sa špecializuje na výskum biodiverzity a druhového zloženia vegetácie lesov mierneho pásma v kontexte využívania lesov človekom a vplyvu globálnych environmentálnych zmien. Vyštudoval na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene, kde aj pracuje a podieľa sa na výučbe predmetov súvisiacich s ekológiou lesnej vegetácie. Absolvoval niekoľko pracovných pobytov v zahraničí. Výsledky svojho výskumu publikuje predovšetkým v medzinárodných vedeckých časopisoch a viaceré vedecké výstupy majú vďaka intenzívnej medzinárodnej spolupráci (napr. iniciatívy ICP Forests, forestREplot, SoilTemp) vysokú kvalitu.
Anotácia:
Človek využíva prírodné zdroje počas celej svojej existencie, avšak príchod priemyselnej revolúcie, rast celosvetovej populácie, rozvoj technológií a globalizácia spôsobili prudký vzostup negatívnych vplyvov človeka na život na Zemi. Ťažba surovín, znečistenie, intenzívne pôdohospodárstvo, klimatická zmena, či šírenie inváznych druhov spôsobujú stratu, alebo výraznú zmenu biotopov mnohých organizmov. Dochádza k poškodzovaniu až zániku mnohých ekosystémov, a to aj takých, o ktorých vieme len veľmi málo. Intenzita ľudského vplyvu je v posledných desaťročiach taká silná, že odborná komunita hovorí o šiestom masívnom vymieraní druhov a novej geologickej epoche zvanej Antropocén. Strata biologickej rozmanitosti, či priam vymieranie druhov zdanlivo nie je problémom Slovenska a našich lesov. Opak je však pravdou. Viac o tom, aká je teda skutočná realita a aké sú možnosti na zmiernenie negatívneho vývoja sa dozviete v prednáške vegetačného ekológa a lesníka Františka Máliša. Februárová Vedecká cukráreň sa bude konať bez účasti verejnosti. Otázky pre prednášajúceho môžete napísať do komentára na Facebooku do 8.2.2021.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).
O termíne najbližšej Vedeckej cukrárne Vás budeme informovať. Tešíme sa na Vašu účasť!
Kapacita miestnosti je 200 osôb.
Bratislavskú vedeckú cukráreň navštívili (archív):
Dovoľujeme si Vás informovať, že z dôvodu zjednodušenia prístupu, sa videozáznamy (z videoarchívu na webe NCP VaT) z Vedeckej cukrárne (od októbra 2016) zverejňujú len na YouTube kanáli CVTI SR, v playliste Vedecká cukráreň. Nájdete ich tak na jednom mieste.