Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti
  • O nás
  • Aktuality
  • Veda v CENTRE
  • Vedecká cukráreň
  • Popularizačné aktivity
  • Multimediálna galéria
    • Audioarchív
      • Laboratórium
    • Fotogaléria
      • Veda v CENTRE
      • Vedecká cukráreň
      • Výstavy
      • Ocenenia
      • Podujatia
      • Aktivity
    • Videoarchív
      • Veda v CENTRE
      • Vedecká cukráreň
      • Spektrum vedy
      • Výstavy
      • Ocenenia
      • Podujatia
  • Knižnica
  • Pre médiá
  • Kontakt
  • Ochrana súkromia
Nachádzate sa tu: NCP VaT > Veda v CENTRE > Veda v CENTRE - Bratislava > 2014

Výbušnina ako liek alebo ako (o)chrániť srdce

V Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) sa vo štvrtok dňa 27. 11. 2014 o 17.00 hod. zišli vo vedeckej kaviarni pravidelní návštevníci, ale i ostatní záujemcovia. Toto podujatie pod názvom Veda v CENTRE v mesačných intervaloch organizuje Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR a moderuje ho PhDr. Zuzana Hajdu.

Hosťom novembrovej Vedy v CENTRE bola uznávaná slovenská vedkyňa, biochemička RNDr. Oľga Pecháňová, DrSc., riaditeľka Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v Bratislave. V prezentácii na tému Výbušnina ako liek alebo ako (o)chrániť srdce hovorila o tom, ako môže malá molekula oxidu dusnatého ochrániť naše srdce, cievy a mozog.  Nedostatok oxidu dusnatého vedie nielen k hypertenzii, ale aj mikroinfarktom srdca.

RNDr. Oľga Pecháňová poukázala na relatívnu účinnosť jednotlivých nefarmakologických prostriedkov pri znižovaní vysokého krvného tlaku a pri prevencii srdcovocievnych chorôb, čo možno docieliť redukciou hmotnosti, znížením príjmu alkoholu, znížením príjmu soli, telesným cvičením/ fyzickou aktivitou, zdravým stravovaním (strava vo vegetariánskom štýle a zameraná na konzumáciu rýb), znížením psychického stresu,  nefajčením.

Viaceré epidemiologické štúdie potvrdili priamy vzťah medzi obezitou a výškou krvného tlaku u mužov i žien. Takisto sa potvrdilo, že u obéznych pacientov s hypertenziou sa krvný tlak po redukcii hmotnosti znižuje alebo niekedy dokonca normalizuje. Už pri miernej strate na váhe – redukcii o 5 % z pôvodnej hmotnosti – klesá krvný tlak a zlepšuje sa aj citlivosť na inzulín.

Hoci človek potrebuje denne prijať 2 – 4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity, v súčasnosti prijíma 8 – 15g. Zvýšený príjem soli pozitívne koreluje s výškou krvného tlaku a jeho účinok je ešte silnejší pri nízkom príjme draslíka a vápnika. Redukcia príjmu soli na 100 mmol za deň vyvolá pri dlhodobom sledovaní pokles systolického tlaku o 5 – 10 mm a diastolického tlaku do 5 mmHg. Znížiť príjem soli na požadovanú úroveň znamená postupne zmenšovať prisáľanie jedál, namiesto soli používať rastlinné koreniny a uprednostňovať surové potraviny pred spracovanými a konzervovanými.

Pokles krvného tlaku po redukcii príjmu soli možno podporiť zvýšeným príjmom draslíka. Výdatným zdrojom draslíka sú: ovocie (najmä banány, marhule, sušené slivky), zelenina (strukoviny, zemiaky v šupke, tekvica), ale aj pstruh, treska, chudé teľacie mäso, jogurt.

Pravidelná, systematická fyzická aktivita, vykonávaná vo forme športov vytrvalostného charakteru, je v inverznom vzťahu s výškou krvného tlaku a výskytom hypertenzie. Odporúča sa cvičiť 3 – 4 x týždenne, pričom záťaž treba prispôsobiť stavu ochorenia a veku.

V potrave treba uprednostniť jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov (5 kúskov ovocia alebo 500 g denne, surovú a sparenú zeleninu, celozrnné výrobky), plnotučné mliečne výrobky nahradiť nízkotučnými (syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%), znížiť príjem živočíšnych tukov (maslo, žĺtka, červené mäso a výrobky z neho), zvýšiť príjem rýb a rybacích výrobkov, nevysmážať, nefritovať, variť v pare. Pri nadváhe zároveň redukovať kalorický príjem a zvýšiť energetický výdaj.

Treba redukovať priveľký počet aktivít, vyhýbať sa časovej tiesni, resp. vždy mať časovú rezervu pri dodržiavaní i banálnych termínov, snažiť sa dokončiť najprv jednu aktivitu a potom začať ďalšiu. Dôležitá je podpora najbližšieho okolia v rodine,  od priateľov, kolegov.

Seriózne vedecké pozorovania ukazujú, že osoby s nízkym príjmom alkoholu majú v priemere nižší krvný tlak ako abstinenti. Avšak u tých, ktorí vypijú za deň 3 a viac alkoholických nápojov, sa krvný tlak zvyšuje v zmysle čím vyšší príjem alkoholu, tým vyšší krvný tlak. Príjem alkoholu v nízkych dávkach priaznivo ovplyvňuje aj hladinu HDL cholesterolu, zhlukovanie krvných doštičiek a má aj antioxidačný účinok. Naproti tomu vyšší príjem alkoholu je spojený nielen s hypertenziou, ale aj s vyšším rizikom vzniku mozgovej porážky, určitých druhov rakoviny, chorôb pečene a zažívacieho traktu, násilnej smrti a i. Hranicou pre mužov sú 2 nápoje so štandardným obsahom alkoholu za deň a 1 nápoj pre ženy, nakoľko ženy sú vo všeobecnosti menšie a majú nižšiu enzýmovú aktivitu pri trávení alkoholu.  Nápoje je možné aj kombinovať, ale tak, aby obsah alkoholu nepresiahol odporúčané hodnoty (napr. 300 ml piva a 150 ml vína za deň). Uprednostňujú sa nápoje konzumované spolu s jedlom a menej koncentrované.

Účasť vo vedeckej kaviarni bola vysoká, čo sa odrazilo aj v rozsiahlej diskusii. Otázky boli zamerané najmä na praktické rady a prevenciu pri vysokom krvnom tlaku a srdcovocievnych chorobách. 

 

Spracovala: PhDr. Marta Bartošovičová

Foto: Ing. Alena Oravcová

Videozáznam

Fotogaléria

Súvisiaci článok vo Vedeckom kaleidoskope:

Veda v CENTRE: Výbušnina ako liek alebo ako (o)chrániť srdce

Tlačiť

Živé vysielanie

 

Najbližšie živé vysielanie z podujatia Veda v CENTRE na tému Sneh v živote rastlín a človeka môžete sledovať 25.2.2021 o 17:00 hod. na tomto linku.

Najnovšie videá


Youtube

Veda na dosah

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém
V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je to dobré?
ďaľšie...
21.01.2021
Prinesie pokuta 135 tisíc eur za znečisťovanie rieky Slatina prelom?
Rekordnú pokutu udelila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) mliekarni Koliba. Ako ju vníma Tomáš Derka, špecialista na ekológiu vodných tokov?
ďaľšie...
21.01.2021
Lifbee Academy: Nezmeškaj finálne vyhodnotenie inovátorských projektov
Podujatie sa uskutoční online 21. 1. 2021 o 18.00.
ďaľšie...
20.01.2021
Európska únia - Európsky fond regionálneho rozvoja

Investícia do Vašej budúcnosti
Tento projekt je podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja


  • Úvodná stránka
  • RSS
  • Tlač
  • Mapa stránky
  • Vyhlásenie o prístupnosti
  • Kontakt
© Centrum vedecko-technických informácií SR